בריאות

הדור הבא של התאמת הטיפול בסרטן

5.12.2022
בריאות

הדור הבא של התאמת הטיפול בסרטן

5.12.2022
מאת:
מערכת נובולוג

המחקר של ד״ר רביד שטראוסמן ממכון ויצמן מתמקד בהתאמה של הטיפול היעיל ביותר עבור כל מטופל ומטופלת. עכשיו, במסגרת חברת Curespones הטכנולוגיה הניסיונית זמינה לציבור הרחב בישראל ובמדינות נוספות בעולם. המפתח? בנוסף למיפוי גנטי מהיר, גם בדיקה של יעילות הטיפולים על רקמה חיה מהמטופל עצמו. והתוצאות? תוך שבועיים

בכנס היוקרתי האחרון של ההתאחדות האמריקנית לחקר הסרטן (AACR), הציגה חברת Curesponse ממצאים שיכולים לסמן התקדמות משמעותית באופן שבו עולם הרפואה בוחר טיפולים כנגד סרטן. הממצאים, שנאספו בשיתוף פעולה עם רופאים ורופאות מבתי החולים שיבא, קפלן, הדסה ובלינסון, הצביעו על כך שהבדיקה שהחברה מפתחת יכולה לחזות את התגובה לטיפול בסרטן בדיוק שנע בין 87% ל 96% ממצאי המחקר כללו טיפולים עבור סרטן שלפוחית שתן, סרטן לבלב, סרטן ריאה, סרטן מעי-גס וסרטן מסוג סרקומה. ישבנו לשיחה עם המייסד המדעי של החברה, ד״ר רביד שטראוסמן, רופא וחוקר סרטן ממכון ויצמן.

״אותנו פחות מעניין למה תרופה יכולה לעבוד, אלא האם היא עובדת בפועל״

היום אנחנו יודעים שכל מטופל ומטופלת מגיבים אחרת לטיפול בסרטן, גם אם מדובר באותו סוג גידול בדיוק. בחירה של הטיפול הנכון עבור כל מטופל יכולה לחסוך זמן יקר, תופעות לוואי מיותרות וגם כמובן לשפר את תוצאות הטיפול.

ד״ר שטראוסמן, שתחום המחקר הנוכחי שלו הוא הבנה של עמידות לטיפול בסרטן, מסביר שעל-מנת לשפר את היכולת של הצוות הרפואי לספק המלצות למטופלים, פותחו בשנים האחרונות שתי קבוצות של בדיקות:

״הבדיקות הלא-פונקציונאליות הן הנפוצות יותר כיום. קבוצה זו כוללת גם את הבדיקות הגנטיות הידועות. בדיקות אלה בודקות מידע גנטי מתוך תאי גידול שכבר מתו. מיליוני חולים בעולם כבר השתמשו בהן והן עוזרות לאחוז קטן מהם, בערך 6-8%, כתלות בסוג הגידול. זה לא מעט, אבל גם רחוק מלהיות מספיק. אנחנו רוצים לעזור לקבוצת חולים רחבה הרבה יותר״.

הבדיקה שפותחה על-ידי ד"ר שטראוסמן משתייכת לקבוצה השניה של הבדיקות - קבוצת ׳הבדיקות הפונקציונליות׳.

"בדיקות אלה בוחנות את ההצלחה של הטיפול על תאיםחיים מתוך הגידול בתנאי מעבדה."

למעשה, הבדיקה של Curesponse לוקחת שורה של תרופות, מנסה אותן על תאים שלגידול, ובודקת מי מהן היעילה ביותר: ״בעוד שהבדיקות מהסוג הלא-פונקציואלי מתעניינות בשאלה למה טיפול מסוים עשוי לעבוד, בדיקות מהסוג של Curesponse רוצות להבין האם הטיפול עובד או לא, גם אם לא תמיד ניתן להבין את הסיבה.״

״אותנו מעניין לפתור בעיה למטופל/ת, ופחות חשוב לנו לספק לו או לה את ההסבר האקדמי למה טיפול מסוים יכול לעבוד או לא לעבוד״ מפשט ד״ר שטראוסמן את ההבדל העיקרי בין הבדיקות".

 

מה קיורספונס מצליחה לעשות אחרת?

״החידוש הטכנולוגי הוא ביכולת שלנו לגדל את תאי הסרטן של המטופלים מחוץ לגוף, ביחד עם כל הרקמות שמקיפות אותם: תאים של מערכת החיסון, רקמות חיבור, כלי דם ועצבים.

בשנים האחרונות אנחנו מבינים שהתגובה לטיפול סרטני תלויה ברקמות האלה לא פחות ממה שהיא תלויה בתאי הסרטן עצמם. למעשה, הבדיקה בוחנת את יעילות הטיפול לא רק על תאי הסרטן, אלא גם על כל הרקמה שסביבם.

 

כמה זמן לוקח למטופלים ולצוות לקבל תשובה?

ההתקדמות הטכנולוגית שהשיגה החברה מאפשרת לה לספק למטופלים ולצוותים הרפואיים תשובה מהירה: ״כבר תוך שבועיים אנחנו יכולים לספק תוצאה גם של בדיקה גנטית מקיפה וגם של בדיקה פונקציונאלית. אנחנו יכולים לחזור למטופל בפרק זמן קצר ולהגיד לו- בדקנו מספר תרופות על הגידול שלך, אלו התוצאות, עכשיו תקבלו החלטה״.

 

יש המון טיפולים אפשריים, איך אתם יודעים אילו טיפולים לבדוק מלכתחילה?

עבור כל מטופל הבדיקה בוחנת טיפולים שונים: ״אנחנו מתבססים על מספר מקורות: גם הפרוטוקולים המקובלים לכל סוג של גידול וגם בדיקה גנטית מהירה שאנחנו מבצעים על מספר גדול שלגנים. את הבדיקה הזו אנחנו משלימים תוך פחות מ-48 שעות והיא יכולה להכווין אותנו לטיפולים ששווה לבדוק על הרקמה".

יש חשיבות רבה גם להמלצות של הצוות הרפואי שמכיר את המטופל או המטופלת. ד״ר שטראוסמן מספר שהבדיקה מתקבלת יפה מאוד בקרב הרופאים ושלעיתים קרובות יש שיתוף פעולה עם הצוות הרפואי במהלך הבדיקה.

שיתוף הפעולה הזה מתחיל עוד לפני ביצוע הבדיקה:

״אנחנו מתאמים עם המנתחים את קבלת הרקמה הטרייה עוד לפני הניתוח או הביופסיה. במקביל או לאחר מכן אנחנו יכולים לתאם עם הצוות האונקולוגי אילו טיפולים ננסה על כל רקמה״.

 

המטופלים הקלאסיים הם מי שהציעו להם כמה אפשרויות טיפול

״הבדיקה שלנו מתאימה פחות כיום למי שמאובחן עם מחלה שכנגדה כבר יש פרוטוקול טיפולי עם סיכויי הצלחה גבוהים מאוד״ מסביר ד״ר שטראוסמן. ״המטופלים ה׳קלאסיים׳ שלנו הם מי שהציעו להם כמה אפשרויות טיפול שכולן לגיטימיות, אך קשה להכריע ביניהן. קבוצה אחרת שלמטופלים שיכולה להיות רלוונטית היא מי שהצוות הרפואי כבר מיצה את קווי הטיפול שלהם, לא יודע לאן להתקדם, ובבדיקה עולה תרופה עם תגובה מפתיעה״.

למרות הפוטנציאל של הבדיקה לבחור טיפול שנמצא יעיל על רקמה של המטופל, זה לא תמיד מצליח. ״בהחלט יש לנו מקרים שלא הצלחנו למצוא אף טיפול יעיל עבור המטופל או המטופלת. זה קורה יותר במטופלים שעברו כמה קווי טיפול, וכבר פיתחו עמידות״, מסביר ד״רשטראוסמן. יש גם מקרים שבהם התקבלה ביופסיה שלא הכילה כלל תאי סרטן. גם במקרים שכאלו לא ניתן לצערנו לעזור למטופל.

 

החלום? תוצאות ממאות מטופלים וקבלה רחבה בעולם הרפואה

למרות שקיורספונס כבר מציעה את הבדיקה ואף מוכרת להחזר על ידי חלק מחברות הביטוח הפרטיות, חשוב לד״ר שטראוסמן להדגיש שעדיין מדובר בטכנולוגיה חדשה שנבדקת במסגרת מחקרים קליניים. החברה מבצעת מחקרים בהשתתפות מאות מטופלים גם בישראל, ובקרוב גם בעולם

״כדי להשיג מספיק נתונים שיאפשרו שימוש נרחב בבדיקה, כבר בשלב מוקדם של המחלה״.

סיפורים

קראו עוד
בריאות
2.3.2022

משבר הקורונה

קראו עוד
בריאות
28.2.2022

הדור הבא של התאמת הטיפול בסרטן

קראו עוד
שירותי בריאות
28.2.2022

ניהול רפואי אישי - דור העתיד של הרפואה

קראו עוד
שירותי בריאות
28.2.2022

שמונה מיתוסים על בדיקת קולונוסקופיה

קראו עוד